Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
عمومی

روغن خشخاش و ناگفته های آن از خواص تا درمان

روغن خشخاش یک روغن خوراکی است که از دانه های گل خشخاش استخراج می شود . روغن خشخاش مانند دانه های خشخاش بسیار خوش طعم است و علاوه بر مصارف تغذیه ای از خواص روغن خشخاش در داروسازی و طب سنتی استفاده می‌شود .این روغن سرشار از ویتامین E است و هیچ خاصیت مخدری ندارد. دانه خشخاش علاوه بر ویتامین E ، دارای مقادیر زیادی توکوفرول است.در این مقاله از نشریه علمی جهان شیمی فیزیک به بررسی روغن خشخاش و خواص درویی و درمانی و مضرات آن می پردازیم.

گیاه شناسی خشخاش :

 

روغن خشخاش

خشخاش با نام علمی Papaver somniferum گیاهی علفی و یک ساله است.این گیاه به نام های دیگری چون کوکنار یا پپاور معروف است و از تیر تا مرداد ماه گل می دهد . برگ سبز گیاه بدون دمبرگ و به صورت متناوب روی ساقه گیاه قرار دارد و ظاهری نسبتاً بزرگ، نوک‌تیز و دارای بریدگی دارد  . قدمت خشخاش به ۳۴۰۰ سال پیش از میلاد برمی گردد که در بین النهرین کشت می شد . خشخاش ساقه ای راست دارد و ارتفاع آن به دو متر می رسد.

جدول مشخصات :

 

نام گیاه دارویی خشخاش
نام انگیسی گیاه دارویی Opium poppy
نام علمی گیاه دارویی Papaver somniferum
نامهای رایج گیاه دارویی خشخاش، تریاک
خاستگاه گیاه دارویی مرکز و غرب آسیا و حواشی مدیترانه
طبع گیاه دارویی سرد و خشک (سوداوی)
اثرگذاری گیاه دارویی اعصاب و روان, پوست و مو, پیشگیری از سرطان, دستگاه تنفسی, دستگاه گوارش, سرشار از آنتی اکسیدان, میل جنسی
خواص گیاه دارویی آرامبخش, افزایش دهنده قوای جنسی, بهبود خواب (درمان بیخوابی), پیشگیری از سرطان, تسکین درد, جوان‌سازی پوست, درمان آسم, درمان اسهال, درمان خشکی پوست, درمان سرفه و سرماخوردگی, درمان یبوست, سرشار از آنتی اکسیدان, کاهش خشکی مو
روش مصرف گیاه دارویی خوراکی, موضعی
عوارض گیاه دارویی واکنش‌های آلرژیک مانند استفراغ، تورم دهان، کهیر، تورم چشم و ورم ملتحمه و همچنین مشکلات تنفسی، احتیاط مصرف در زنان باردار و مادران شیرده

خاستگاه :

خاستگاه آن  در مرکز و غرب آسیا و حوزه مدیترانه است . در حال حاضر عمده ترین نولید کنندگان آن افغانستان، ترکیه، هندوستان و استرالیا است.

طبیعت :

این گیاه دارای طبع سرد است و تخم آن طبیعت سرد و تر دارد . بنابراین روغن خشخاش طبع سرد و تری دارد.

ارزش غذایی دانه خشخاش :

 

روغن خشخاش

ارزش غذایی ۱ قاشق غذاخوری (۱۳.۶ گرم) روغن خشخاش :

کالری ۱۲۰
چربی کل ۱۴ گرم
چربی اشباع ۱.۸ گرم
چربی غیراشباع چندگانه ۸ گرم
چربی غیراشباع یگانه ۲.۷ گرم
کلسترول ۰
سدیم ۰
کربوهیدرات ۰
پروتئین ۰
ویتامین آ ۰
ویتامین ث ۰
کلسیم ۰
آهن ۰
ویتامین ب ۶ ۰
منیزیم ۰

 

خواص درمانی روغن خشخاش :

  • ضد خارش
  • درمان کننده میگرن
  • درمان کننده سر درد
  • درمان کننده درد های مفصلی
  • درمان کننده درد کمر
  • درمان کننده درد سیاتیک
  • درمان کننده درد زانو
  • درمان کننده گوش درد
  • درمان کننده سرما خوردگی  و آنفولانزا
  • درمان کننده آبریزش بینی
  • درمان کننده  سوزش مجاری ادرار
  • خواب آور
  • آرامش بخش
  • کاهنده میل جنسی
  • جلوگیری و درمان انواع سرطان
  • کم کننده اشتها
  • درمان کننده اسهال مزمن
  • درمان کننده سرفه های خشک
  • درمان درد سینه
  • کاهنده فشار خون بالا
  • درمان کننده بیماری های چشم
  • تسکین دهنده درد های آرتریت
  • مصرف خوراکی و موضعی
  • درمان کننده پسوریازیس

خواص روغن خشخاش برای پوست :

 

مواد معدنی و اسید های چرب روغن خشخاش باعث تغذیه و آبرسانی به پوست می شود . اسید های چرب باعث حفظ رطوبت پوست و از بروز پیری زودرس پوست جلوگیری می کند. آنتی اکسیدان های این روغن از پوست در برابر هرگونه آلودگی و رادیکال های آزاد محافظت می کندو هم چنین باعث بهبود زخم ها می شود .اسید لینولنیک روغن خشخاش  باعث کاهش التهاب و درمان اگزما می شود.

خواص روغن خشخاش برای رشد مو :

روغن خشخاش اغلب مواد ضروری مثل اسیدهای چرب اشباع نشده مانند اسید لینولئیک، اسید اولئیک ،کلسیم، روی و منیزیم روی، کلسیم، ویتامین E  و آنتی اکسیدان را برای داشتن موهای سالم و براق دارد . این مواد مغذی باعث تقویت و تحریک رشد مو می شود. هم چنین از خشکی مو و شوره سر جلوگیری می کند . برای این منظور چند قطره از این ماده را با شیر و روغن زیتون مخلوط کنید و آن را به موهای خود بمالید .

خواص روغن خشخاش برای درد های مفصلی :

 

روغن خشخاش

اگر شما از دسته افرادی هستید که به درد های مفصلی یا علائم آرتروز مبتلا هستید .خیلی خوب می توانید درک کنید شخص مبتلا بیش از هر چیز دیگری می خواهد سریع ترین و بهترین روش آن را پیدا کند. روغن خشخاش از قوی ترین مسکن های گیاهی برای تسکین دردهای مفصلی و آرتریت حاد،درد سیاتیک و کمر، زانو استفاده می شود.این ماده سرشار از منگنز است که ماده مغذی بسیار مهم برای پیشگیری از ضعف استخوان ها ، پوکی استخوان است.

خواص روغن خشخاش برای هضم و جلوگیری از یبوست :

همه افراد تجربه دردناک یبوست را داشتند . در یبوست حرکت روده کمتر می شود . به صورت طبیعی روده روزی سه با یا در سه روز یک بار باید کار کند. در یبوست مدفوع سفت و خشک می شود .خشخاش منبع غنی از فیبر است . فیبر ، ماده ای مفید برای هضم و برای جلوگیری از یبوست است. با مصرف روغن خشخاش از سلامت روده تان محافظت کنید.

طرز تهیه روغن خشخاش :

روغن خشخاش از ساقه و گل های بنفش و قرمز و دانه گیاه حاصل می شود. رنگ این روغن سیاه مایل به قهوه‌ای یا آبی است.این روغن به دو روش به دست می آید . در روش اول بدون مداخله گرما و حرارت و فقط با اعمال فشار ، روغنی بی رنگ یا به رنگ سفید مایل به زرد یا زرد روشن به دست می آید . روغن حاصله به مصارف تغذیه و درمانی می‌رسد.

در روش دوم علاوه بر فشار ، حرارت نیز دخالت می کند . گل های گیاه را در آب جوشانده می شود و بعد از صافی گذرانده می شود . محلول زیر صافی را به اندازه نصف آن ، روغن زیتون و روغن کنجد اضافه می کنند و به آن حرارت ملایمی می دهند تا بجوشد تا آب آن تبخیر شده و فقط روغن باقی بماند.

مضرات روغن خشخاش (موارد احتیاطی و منع مصرف)

روغن خشخاش اگر در حد اعتدال مانند سایر روغن های گیاهان دارویی مصرف شود، خطری برای سلامتی افراد نخواهد داشت. زیاده روی در مصرف روغن گیاهی خشخاش باعث ظاهر شدن عوارض هایی می شود و به  سلامتی بدن آسیب می رساند . به طور کلی این گیاه و دانه اش آلرژی زا هستند پس روغن آن نیز ایجاد حساسیت می کند.

توصیه می کنیم قبل از استفاده موضعی در ناحیه صورت ، چند قطره از این روغن را در قسمت کوچکی از پوست خود امتحان کنید . اگر بعد از یک ساعت هیچ واکنشی مانندخارش، کهیر، قرمزی، سوزش،  و سایر علایم آلرژی را مشاهده نکردید ، می توانید از آن استفاده کنید.

یکی از عوارض این روغن که حساسیت شدیدی به نام آنافیلاکسی است . از علایم آن می توان به مشکلات دستگاه تنفسی ، سیستم گوارشی و لرزیدن ، تورم گلو یا صورت ، افت فشار خون اشاره کرد. در صورت استفاده مداوم از آن در ناحیه پشت گردن باعث کاهش حافظه و کند شدن فعالیت عصبی می شود.

خانم های باردار، شیرده و کودکان زیر ۵ سال نباید تحت هیچ شرایطی  از این روغن مصرف کنند.افرادی که بیماری خاصی دارند یا دارو استفاده می کنند ، حتما قبل از مصرف این ماده با پزشک خود مشورت کنند.هنگام استفاده موضعی از این روغن در اطراف چشم ، مراقب باشید به داخل چشم نفوذ نکند

 

 

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا