آرایشی و بهداشتیصنایع شیمیاییغذایی و داروییکشاورزی و دامپروری

روغن کرچک و آشنایی با کاربردهای شگفت انگیز آن

روغن کرچک یک روغن گیاهی است که از دانه های لوبیایی شکل کرچک استخراج می شود. مایعی زرد کمرنگ است که دمای جوش آن ۳۱۳ درجه سانتی‌گراد است.

روغن کرچک تری گلیسیریدی است که ۹۰% آن از ریسینولئیک اسید و باقی آن از اولئات و لینولئات تشکیل شده است و یک روغن غیر خوراکی محبوب با ارزش صنعتی و دارویی قابل توجه است.

تولید این روغن جهان در درجه اول در یک منطقه جغرافیایی کوچک به نام گجرات صورت می گیرد که در غرب هند قرار دارد. این منطقه به دلیل شرایط آب و هوایی نیمه گرمسیری برای کشت این گیاه مطلوب است. در ایالات متحده و آمریکای جنوبی نیز کرچک پرورش داده می شود اما برای دستیابی به راندمان بالای تولید روغن و همچنین به دست آوردن کیفیت روغن مورد نظر با چالش روبرو هستند.

این روغن و مشتقات آن در ساخت صابون، روان کننده، مایعات هیدرولیک و ترمز، رنگ ها، روکش ها، جوهرها، پلاستیک مقاوم به سرما، واکس و پولیش، نایلون، محصولات دارویی و عطر استفاده می شود.

مهمترین کاربرد روغن کرچک در پزشکی ویژگی لاکساتیو و پاک کننده بودن آن است و FAD استفاده از روغن کرچک به عنوان یک افزودنی غذایی مستقیم، جهت طعم دار کردن یا افزایش طعم خوراکی ها را مجاز اعلام کرده است.

تقاضا برای این روغن و فرآورده های آن در بازار جهانی به دلیل طبیعت تجدید پذیر، زیست تخریب پذیری، هزینه های پایین و سازگاری با محیط زیست در حال افزایش است. اکنون تخمین زده می شود که این روغن بیش از ۷۰۰ مورد کاربرد صنعتی دارد و مصرف آن همچنان در حال افزایش است.

 

 

ایمنی روغن کرچک برای مصرف انسانی

دانه های کرچک حاوی ریسین هستند که یک لکتین سمی است ولی گرمایشی که در حین استخراج روغن اعمال می شود لکتین را دناتوره و غیرفعال می کند.

علاوه بر این ترکیبات حساسیت زایی که در سطح گیاه یافت می شود، می تواند باعث آسیب دائمی اعصاب شود به همین جهت برداشت دانه های کرچک باعث می شود سلامت انسان به خطر بیافتد که این علاوه بر سمیت ریسین در دانه های خام است. برای رفع این مشکل برخی از محققان در تلاش هستند که بطور ژنتیکی گیاه کرچک را اصلاح کنند تا از سنتز ریسین در آن جلوگیری کنند.

با اینکه این روغن به صورت خوراکی برای رفع یبوست مصرف می شود ولی نباید در دوران بارداری از این ماده استفاده کرد چون می تواند باعث انقباضات رحمی شود و در قدیم برای القاء زایمان از آن استفاده می کردند.

ریسینولئیک اسید موجود در این روغن تاثیرات مختلفی بر دستگاه گوارش دارد مثلا می تواند باعث مهار جذب آب و الکترولیت ها شده یا باعث تحریک ترشح آب به داخل لومن روده شود یا انقباضات روده کوچک را کاهش دهد.

کاربردهای روغن کرچک در صنایع غذایی

روغن کرچک گرید غذایی در صنایع غذایی به عنوان یک افزودنی و طعم دهنده در آب نبات ها و شکلات ها مورد استفاده قرار می گیرد. این روغن همچنین برای مهار رشد قارچ ها در بسته بندی های مواد غذایی کاربرد دارد.

در هند، پاکستان و نپال از این روغن برای نگهداری غلات استفاده می کنند. این ماده مانع از پوسیدگی برنج، گندم و حبوبات می شود. نخود یکی از غلاتی است که در گذشته برای ذخیره طولانی مدت با روغن کرچک روکش زده می شد.

خواص فیزیکی و شیمیایی روغن کرچک

این روغن به دلیل محتوای بالای ریسینولئیک اسید خواص فیزیکی و شیمیایی متفاوتی دارد که آنرا تبدیل به یک روغن منحصر به فرد کرده است.

وجود گروه های کربوکسیلات، هیدروکسی، غیر اشباع بودن و زنجیره طویل هیدروکربنی در ریسینولئیک اسید خواص بی نظیری به آن داده است.

شیمی روغن کرچک عمدتا بر محتوای بالای اسید ریسنولئیک که حاوی ۳ گروه فعال است متمرکز است. این ۳ گروه نقش تعیین کننده ای در انواع محصولات مبتنی بر روغن کرچک دارند به عنوان مثال گروه کربوکسیلیک می تواند باعث تولید طیف گسترده ای از محصولات استری شود درحالیکه پیوند غیراشباع آنرا می توان با هیدروژناسیون، اکسیداسیون یا ولکانیزاسیون تغییر داد.

از طرف دیگر گروه فعال هیدروکسی موجود بر روی کربن ۱۲ را می توان استیله یا الکالیزه کرد و یا با حذف آن غیراشباع بودن روغن را افزایش داد.

واکنش هایی که روی روغن کرچک انجام می شود برای تبدیل این روغن به محصولات مفید بسیار حائز اهمیت هستند به همین دلیل قیمت روغن کرچک از سایر روغن های گیاهی بالاتر است.

روغن کرچک خوراکی

روغن کرچک خوراکی یک دارو ملین است که به طور معمول، از آن برای تخلیه روده استفاده می شود. به دلیل خاصیت ملینی که دارد عمدتا برای کنترل یبوست استفاده می شود. وقتی با شیر یا آب مصرف شود حرکات روده را تقویت می کند و بنابراین هضم را بهبود می بخشد که به دفع آسان مواد زائد مدفوع از بدن کمک می کند. روغن کرچک به دلیل اینکه یک روغن ضد التهاب است و از اسیدهای تک غیراشباع تشکیل شده است با کاهش درد و تورم به بهتر شدن دردهای آرتریت کمک می کند.

روغن کرچک برای ابرو و مژه

روغن کرچک به دلیل داشتن اسیدهای چرب سالم می تواند به رشد ابرو و سلامت مژه کمک کند. این روغن با نفوذ به فولیکول های مو و پوست به تحریک رشد مو کمک می کند. بنابراین کافی است کمی از این روغن را به نوک انگشتان خود بمالید و سپس ابروها و مژه های خود را به این روغن آغشته کنید.

ویتامین های موجود در روغن کرچک فولیکول های موی ابرو و مژه را تغذیه می کند و گردش خون را بهبود می بخشد و گردش خون بیشتر باعث تغذیه و تقویت فولیکول های ابرو و مژه می شود که منجر به ایجاد تارهای قوی تر و شکستگی کمتر می شود.

روغن کرچک برای مو

روغن کرچک سرشار از اسید ریسینولئیک است و به همین دلیل برای کاهش شوره سر، مرطوب کردن مو و پوست سر و افزایش استحکام و انعطاف پذیری فولیکول های مو مفید است. ماساژ روغن کرچک همراه با روغن زیتون یا نارگیل باعث رشد مو شده و فعال شدن فولیکول های پوست سر می شود.

این روغن با افزایش جریان خون غنی از اکسیژن و مواد مغذی به فولیکول های مو، به گشاد شدن رگ های خونی در پوست سر و در نتیجه کاهش ریزش مو کمک می کند. این روغن به دلیل داشتن خواص آنتی اکسیدانی در بهبود بیماری آلوپسی آره آتا نیز موثر است.

بهترین مارک روغن کرچک

روغن کرچک یک روغن گیاهی غنی از مواد مغذی است که منشأ آن مناطق گرمسیری شرق آفریقا است، اما به طور گسترده در هند و غرب هند برای اهداف آرایشی و دارویی استفاده می شود. روغن کرچک معمولا شفاف یا زرد کم رنگ است مگر اینکه از طریق بو دادن یا جوشاندن به دست آمده باشد که به روغن کرچک سیاه معروف است.

در هر کشوری این روغن با توجه به خلوص و قیمت آن به صورت خالص و بایک برند مشخص به فروش می رسد. در کشورما نیز بهتر است این روغن را از عطاری های معتبر یا داروخانه خریداری کنید.

روغن کرچک اصل

روغن کرچک اصل تقریبا به طور کامل از تری گلیسیرید اسید ریسینولئیک تشکیل شده است. رنگ آن از بی رنگ تا مایل به سبز متغیر و مایعی چسبناکی است. بوی ضعیف اما مشخصی دارد. طعم کمی تند دارد و پس از چشیدن حالت تهوع آوری به جا می گذارد. یک روغن غیر فرار و گیاهی است و مزیت آن نسبت به سایر روغن های معدنی این است که یک منبع تجدیدپذیر، زیست تخریب پذیر و سازگار با محیط زیست است.

خواص روغن کرچک

روغن کرچک اصل یک روغن گیاهی است که رنگ آن زرد کم رنگ است و سرشار از آنتی اکسیدان است. متخصصان پوست در سراسر جهان اغلب استفاده از این روغن را برای انواع مو و مشکلات زیبایی توصیه می کنند. این روغن حاوی اسید ریسینولئیک و اسیدهای چرب امگا ۶ است. بنابراین وقتی روی پوست و یا روی موها ماساژ داده شود به افزایش گردش خون کمک می کند و سلامت پوست و مو را ارتقا می بخشد.

طرز استفاده از روغن کرچک برای صورت

استفاده از این روغن بر روی پوست به بازیابی تعادل رطوبت طبیعی پوست کمک می کند اما بهتر است از مالیدن روغن کرچک روی پوست برای درمان آکنه خودداری کنید. روغن کرچک را به آرامی روی صورت خود بمالید و با حرکات دورانی ماساژ دهید، بگذارید یک شب این روغن گیاهی بروی پوست شما بماند و سپس صبح صورتتان را با شوینده مناسب به آرامی بشویید.

روغن کرچک برای یبوست

متداول ترین روش استفاده از این روغن به عنوان ملین، مصرف خوراکی آن است. این روغن به دلیل خاصیت ملینی که دارد عمدتا برای کنترل یبوست استفاده می شود. وقتی با شیر یا آب مصرف شود حرکات روده را تقویت می کند بنابراین می تواند هضم را بهبود ببخشد و به دفع آسان مواد زائد مدفوع از بدن کمک می کند. همچنین می تواند به عملکرد بهتر دستگاه گوارش نیز کمک کند.

عکس روغن کرچک

روغن کرچک در اصل یک روغن گیاهی است که از گیاه بومی آفریقا و آسیا به دست می آید و حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب از جمله امگا ۶ و اسید ریسینولئیک است که قرن هاست به عنوان یک درمان طبیعی برای مشکلات پوستی خاص استفاده می شود. روغن کرچک در خالص ترین شکل خود مایعی بی رنگ تا زرد کم رنگ با طعم و بوی مشخص است که معمولا در صابون ها و عطرها استفاده می شود.

قیمت روغن کرچک

در سرتاسر جهان، روغن کرچک هم از نظر آرایشی و هم از نظر دارویی برای ترمیم و تیره کردن موها و در عین حال رشد آن ها استفاده می شود. این روغن برای نرم کردن و تسکین پوست تحریک شده یا عفونی و برای کاهش دردهای عضلانی و مفاصل استفاده می شود. با توجه به این کاربردها و با توجه به خلوص روغن کرچک این روغن در سراسر دنیا قیمت گذاری می شود و به فروش می رسد.

خرید روغن کرچک

تولیدکنندگان در صنعت، یکی از خریداران این روغن گیاهی هستند و دلیل آن این است که روغن کرچک زمانی که به صورت دارویی استفاده شود، التهاب پوست ناشی از خشکی پوست، آکنه، آفتاب سوختگی را تسکین می دهد. ناراحتی ناشی از درد ماهیچه ها و درد مفاصل را نیز تسکین می دهد. به ویژه برای کسانی که از آرتریت رنج می برند و کسانی که دردهای ناشی از ورزش شدید را تجربه می کنند استفاده دارویی از این روغن بسیار مفید خواهد بود.

فروش روغن کرچک

تولید کنندگان اغلب سعی می کنند که بهترین نوع روغن کرچک را برای فروش آماده کنند زیرا یکی از بزرگترین خریداران این روغن تولیدکنندگان محصولات آرایشی و بهداشتی هستند. استفاده از روغن کرچک در لوازم آرایشی می تواند یک ماده عالی در یک مرطوب کننده باشد. زیرا علائم پیری مانند چین و چروک و خطوط ریز را کاهش می دهد و برای از بین بردن خشکی، تحریک تولید کلاژن و افزایش خاصیت ارتجاعی می توان از محصولاتی که حاوی روغن کرچک هستند استفاده کرد.

کاربرد روغن کرچک

روغن کرچک یک ملین محرک طبیعی است و به دلیل وجود اسید ریسینولئیک دارای خواص ضد التهابی و کاهش درد است. اسید ریسینولئیک حاوی خواص آبرسانی و مرطوب کنندگی است که در این روغن وجود دارد. همچنین حاوی خواص ضد قارچی است که می تواند به بهبود سلامت دندان کمک کند. همچنین حاوی خواص ضد میکروبی است که به جلوگیری یا کاهش رشد باکتری های مرتبط با آکنه نیز کمک می کند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا